Köpaförsäkring.se

Privat tandvårdsförsäkring vs. allmän tandvårdsförsäkring

Har du någonsin funderat på om det är bättre att teckna en privat tandvårdsförsäkring istället för den allmänna tandvårdsförsäkringen som erbjuds via det statliga tandvårdsstödet? Om så är fallet, har du hittat rätt. Här djupdyker vi i varför en privat tandvårdsförsäkring kan vara ett klart överlägset val för dig och dina tänder. Så ta tag i din favoritdryck och låt oss komma igång!

Länkar

Hemförsäkring

Läs mer »

Bilförsäkring

Läs mer »

Båtförsäkring

Läs mer »

Privat tandvårdsförsäkring

En privat tandvårdsförsäkring är en försäkring som tecknas mellan dig och ett försäkringsbolag. Denna typ av försäkring ger dig skydd mot de kostnader som kan uppstå vid tandläkarbesök, tandskador och andra tandrelaterade problem. Med en privat tandvårdsförsäkring slipper du också att betala det så kallade patientavgiften på 150 kronor per besök hos tandläkaren. Det finns dock vissa begränsningar gällande hur mycket försäkringsbolaget ersätter i de olika situationerna.

Fördelar med en privat tandvårdsförsäkring

En privat tandvårdsförsäkring är ett bra alternativ för den som vill ha en mer flexibel och individanpassad tandvård. Med en privat tandvårdsförsäkring kan du välja vilken tandläkare du vill gå till, oavsett om denne är ansluten till det statliga tandvårdsstödet eller inte. Du behöver inte heller oroa dig för att behöva göra en kostnadsfri undersökning hos din allmänt anslutna tandläkare, eftersom detta ingår i de flesta privata försäkringar. Dessutom ger många privata försäkringsbolag rabatter på andra typer av tjänster såsom munhygienprodukter, tandskydd och munskölj.

 • Det finns pengar att spara
 • Täcker fler typer av behandlingar
 • Du kan välja tandläkare
 • Kan ge ytterligare rabatter

Hela tandvårdsförsäkring

Hela tandvårdsförsäkring är en av marknadens mest populära och är ett bra alternativ för dig som efterfrågar en komplett tandvårdsplan. Försäkringen skyddar mot de flesta vanliga tandvårdsproblem som kostnadskrävande behandlingar och akuta problem. Försäkringen täcker också preventivt underhåll, till exempel rengöring och polering, vilket gör den till ett väldigt värdefullt alternativ för dem som vill hålla sina tänder sunda. I motsats till andra försäkringsplaner erbjuder Hela Tandvårdsförsäkring även kostnadsfria rutinkontroller och riktar sig därför speciellt till dem som prioriterar sin munhälsa.

Fördelar med Hela tandvårdsförsäkring

 • Välj vilken tandläkare du vill
 • Ingen hälsokontroll krävs
 • Inga bindningstider
 • Ingen självrisk
 • Snabb ersättning

Teckna en privat tandvårdsförsäkring

Teckna en privat tandvårdsförsäkring istället för allmän tandvårdsförsäkring via det statliga tandvårdsstödet:

 1. Bestäm vilken typ av försäkring du vill ha. Vill du täcka all tandvård, eller bara vissa typer av tandvård? Många företag erbjuder olika typer av försäkringar, och det är viktigt att du tar reda på vilka som passar dig bäst.
 2. Gör en jämförelse mellan olika företag som erbjuder privat tandvårdsförsäkring. Titta på deras villkor, priser och de ersättningar som de ger.
 3. Överväg att teckna flera försäkringar om du behöver mer omfattande skydd eller om du behöver sjukvårds- och tandvårdsförsäkring för hela familjen.
 4. Läs noga igenom dokumentationen innan du skriver på, så att du förstår vad som gäller i försäkringen och hur den fungerar.
 5. Betala den initiala premien och teckna privat tandvårdsförsäkringen.

Vad kostar en privat tandvårdsförsäkring?

En privat tandvårdsförsäkring kostar ofta mellan 250 och 600 kronor per månad. Man tecknar vanligtvis försäkringen för ett år i taget, men det finns också möjlighet att teckna en försäkring med längre bindningstid. Kostnaden för en privat tandvårdsförsäkring varierar beroende på vilken typ av försäkring man väljer. En del försäkringsbolag erbjuder bara grundläggande tandvård, medan andra erbjuder mer omfattande tjänster såsom regelbundna undersökningar och tandblekning.

Allmän tandvårdsförsäkring (det statliga tandvårdsstödet)

Det statliga tandvårdsstödet är ett system som tillhandahåller tandvårdsförsäkring till personer med låg inkomst. Detta innebär att du inte behöver teckna en separat försäkring för att få tandvård, utan det räcker med att du har en allmän folkpension.

Tandvårdsförsäkringen via det statliga tandvårdsstödet ger dig dock bara grundläggande tandvård, och du kommer inte att ha tillgång till avancerad vård som till exempel tandimplantat och estetisk tandvård. Dessutom är ersättningen per behandling väldigt begränsad, så det finns risk för att du kommer att få betala en stor del av kostnaden själv.

Villkor för det statliga tandvårdsstödet

Om du är försäkrad i Sverige får du gratis tandvård fram till och med det år du fyller 23. När du fyller 24 år och betalar tandvården själv, kan du ansöka om statligt tandvårdsstöd hos Försäkringskassan. Om du har specifika behov av tandvård kan du också få stöd från din region, men det kommer inte från staten. Asylsökande eller papperslösa har särskilda regler att följa. Om du är under 18 år och asylsökande får du avgiftsfri tandvård, men efteråt kommer du att få betala högst 50 kronor per besök för brådskande tandvård.

Nackdelar med allmän tandvårdsförsäkring

Allmän tandvårdsförsäkring via det statliga tandvårdsstödet har flera nackdelar. För det första är det väldigt begränsat vad försäkringen täcker. Vanliga behandlingar som tandblekning, kronor och broar täcks inte alls. Dessutom är priserna på de behandlingar som försäkringen faktiskt täcker ofta mycket höga.

För det andra är det oftast långa väntetider till en tandläkare inom den allmänna tandvården. Det kan ta flera månader innan du får en tid, och då är det inte säkert att du blir behandlad av den bästa tandläkaren.